Header

tisdag 1 september 2009

Bryggverk


Det gäller att få upp glansen. Någon som har tips på hur man putsar koppar effektivt? Den högra bilden visar bryggverket när det var nyinstallerat i Danmark.

De båda kopparklädda pannorna är hjärtat i bryggeriet. De är tillverkade i Österrike 2006. Den vänstra pannan är mäsk- och kokkärlet vilket upphettas av den varma ångan från ånggeneratorn. Här blandas krossad malt och vatten till en mäsk. Stärkelsen i malten omvandlas till olika sockerarter när blandningen får vila vid 65 grader. Så småningom ska malten bort, och då kommer det högra silkaret till användning. Här silas vörten och man lakar ur så mycket socker som möjligt ur maltbädden genom att strila över varmt vatten. I nästa steg kokas den söta och klara vätskan - vörten - i det vänstra kokkärlet tillsammans med humle som ger ölet beska, smak och arom.


I kokkärlet till vänster finns en kraftig omrörare. Silkaret till höger har knivar som sakta roterar medan vörten sipprar ner genom den perforerade botten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar