Header

onsdag 26 augusti 2009

Maltkross


Det händer en hel del saker bakom kulisserna just nu. Men det är inget som är så pass spikat och klart att jag vill presentera det ännu. Därför tänkte jag passa på att gå igenom utrustningen som står uppställd hemlig plats i Kalmar. Jag tar det i rätt ordning så blir det samtidigt en genomgång av processen. Det första man gör innan man ska brygga är att mala, eller egentligen krossa, malten. Malten krossas mellan de kraftiga krysslättrade valsarna i denna maltkross, tillverkad av Künzel. Det går åt i storleksordningen 300 kg malt, eller 12 säckar, till en brygd på 1500 liter och det tar ungefär en timma att krossa den mängden. Krossningen gör att maltkornens stärkelserika innanmäte smulas sönder och frigörs, samtidigt som kornets skaldelar förblir någorlunda hela.

1 kommentar:

  1. Jag har nyligen plockat en större mängd äpplen och skulle vilja ha dessa krossade/mustade. Går det bra att komma över med en lastbil i helgen och köra?

    SvaraRadera