Header

tisdag 30 juni 2009

När hände det senast?

När startades ett nytt bryggeri i Kalmar senast? Boken "Bryggare och bryggerier i Kalmar, Manne Hofrén, 1947" ger besked. 1864 anlades bryggeriet Nordstjernan på Östra Sjögatan i Kalmar. Bryggeribyggnaden står kvar än idag, men är nu ombyggd till lägenheter. Nordstjernan blev år 1933 uppköpt av Stockholms Bryggerier AB tillsammans med Anderssons Bryggeri i kvarteret Bryggaren (startat 1847). Det nya firmanamnet fick bli Kalmar Bryggeri AB och verksamheten koncentrerades till det gamla Anderssonska bryggeriet. 1964 förvärvade Pripps bryggeriet och den sista flaskan tappades 1971. Men det är alltså 145 år sedan ett nytt bryggeri invigdes i Kalmar!

Det är dags att blåsa liv i "Bryggerie Societeten i Calmar".
Varför inte som aktieägarklubb för Ängö Kvartersbryggeri?

3 kommentarer:

 1. Låter som en bra idé att skaka liv i den gamla bryggareklubben. Går det att få tag i gamla stadgar, årsberättelser etc?
  Johan
  Göteborg

  SvaraRadera
 2. Johan (bluesjohan), de gamla stadgarna (eller skråbrev som det hette 1780) finns upptagna i boken! Kanske ger jag mig i kast med att återge det tolv kapitllet långa Skråbrevet en dag. Bland gobitarna finns kapitel 3:

  "3:0 Skola Bryggarne wara förpliktade att tillwärka och till salu hålla trenne slags dricka, dubbelt-öl, Enkelt öl och Swagdricka, samt detenligt författningare i gross försällja; Ägandes tillika hwarje Bryggare frihet at uti eget hus och å andere af Magistraten utsedde Krogställen dessa sreter dricka at sällja i Minut, emot den särskilta afgift därföre till Kongl. Maij:t och Staden, som med Lag och Författningar kunna ärläggas och fordras."

  Ska en Göteborgare bli Skråmästare i Kalmar Bryggeriskrå 2009? Det får bli upp till aktiestämman att avgöra, och i den omröstningen skiljer vi inte på A- och B-aktier, och väntar heller inte på någon bolagsstämma.

  SvaraRadera