Header

onsdag 2 december 2009

Etiketter och namn

Det är dags att fundera på vad ölen ska heta och hur etiketter / kranskyltar ska utformas. Ett förslag som dykt upp är namnet Ängöl. Kanske ska man ta fram några stycken sådana öl i en serie? För att skilja dem åt kan de ha olika färgsättning och olika förnamn, som Alla tiders Ängöl. Kommer ni på fler passande förnamn? Eller helt andra uppslag till vad ölen kan heta och idéer på hur etiketter / kranskyltar kan se ut? Stefan Juliusson har gjort några skisser att inspireras av.


8 kommentarer:

  1. 1397 är ju lysande!
    För att spinna vidare på samma tema kunde man ju ha
    Kung Eriks Porter eller varför inte en Unionslager...

    SvaraRadera
  2. Tjenare Johan, riktigt schysst att du fått tillståndet "klappat & klart". Förslag på ölnamn.... jag skulle definitivt gå på "Hürliman" :-) ingen tvekan om det!
    / Björn

    SvaraRadera
  3. Hürliman, ja!

    Jag utgår från att det finns en bra historia bakom detta, Björn!

    Nu avser jag förvisso inte att tyda denna interna vink om namnförslag, men kan det måhända vara det schweiziska bryggeriet du avser, vill minnas att deras Sternbräu inte är så tokig, eller är det rent utav traktormärket du åsyftar?!

    SvaraRadera
  4. Ängöl ä ju lysande - anspelar på Ängö, öl och kanske änglar :-)
    Varför inte Ängel-öl också (gudomligt gott!)

    Kalmar är ju en gammal fin stad som man också kan ha med i något av sorternas namn, som t ex Calmare Lager (anspela på något gammalt :-), Calmare Nyckel (det gamla örlogsskeppet som man i så fall kan ha på etiketten.

    Molle, Linköping
    (som sprang och lekte på Ängö som barn)

    SvaraRadera
  5. Pelle Friberg:
    Ett förslag, lite sent kanske, men med klar Kalmaranknytning:

    Kvastaöl

    Klassisk krogskylt

    Nu förhåller det sig så att kvastar sedan århundraden också har en helt annan funktion än att sopa rent och att visa vägen på sjön. En funktion som möjligen kan sprida ljus över vad det är för sorts kvastar Kalmar egentligen förknippas med.

    Allt sedan medeltiden har den klassiska europeiska krogskylten utgjorts av en krans av vinlöv.

    Men det allra enklaste sättet att på medeltiden skylta med att man hade alkoholhaltiga varor till utskänkning var helt enkelt att utanför huset hänga upp en risknippa eller - just det, en kvast! Inte minst gällde det enskilda hushåll, som egentligen inte var krogar, men där man ändå mer eller mindre regelbundet serverade öl eller vin.
    Levande tysk tradition

    Traditionen är fullt levande än i dag i tyskspråkiga vindistrikt.
    "Bese"
    är det tyska ordet för kvast och
    "Besenwirtschaft"
    betecknar numera en tillfällig servering i anslutning till en vingård och skylten utgörs helt enkelt av en kvast, gärna prydd med färgglada band. Där kan gästerna inmundiga årets vin när det blivit drickfärdigt och därtill få en enkel matbit: korv, ost eller sallad.

    Klas Palmqvist
    klas.palmqvist@ostran.se
    0480-613 20


    Detta är en starkt förkortad version av Klas Palmqvists utmärkta utredning om Kvastastan, som finns på den här adressen:

    http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/skaal_foer_kvasta_s_tan

    SvaraRadera
  6. Detta är så FANTASTISKT roligt. Etiketterna är dessutom väldigt snygga. De sticker ut. Vilka har gjort dom?

    SvaraRadera
  7. Ursäkta Hallå! Köper en flaska för nästan trettio spänn och vad får jag......jo,en ale som helt saknar kolsyra.Bläääää!Smaken påminner om den utmärkta Hell,men det är långt till dess kvaliteter.Känner mig gravt lurad och önskar kompensation.Ska om ett litet tag prova lagern, och håller den samma klass kommer jag personligen besöka bryggeriet för att få mina utlägg ersatta.
    Anders

    SvaraRadera
  8. Ölands Gårdsbryggeri, det var kvalitet,det.
    Ett lättöl som smakade mer än de flesta starkare varor. Hurra! Har inte fattat varför de upphört med produktionen,men hoppas på nystart. Ängö kan stänga,klappa ihop och be till Gud. Ett RIKTIGT bottennapp!!!!!!!!!

    SvaraRadera