Vilka öl ska Ängö Kvartersbryggeri brygga våren 2010?
Ängö Kvartersbryggeri har investerat i den allra bästa utrustningen som finns, byggd i Österrike 2006. Nästan all världens ölsorter går att brygga. Vilka öl ska bryggeriet satsa på inledningsvis?
Kravspecifikationen är som följer: De absolut största kunderna är restauranger i Kalmar med försäljning på tapp, oftast dubbeltapp, där två olika öl från bryggeriet erbjuds kunden. Därtill tillkommer fatölsförsäljning och flaskförsäljning till utpräglade ölkrogar riket runt. Det närmaste Systembolaget (Kvarnholmen, Kalmar) skall också tillhandahålla ett urval av bryggeriets produkter på flaska.
Processen levererar öl till fyra tankar med färdig vara (4 x 1600 liter). En idé är att nyttja tre av dessa till en aldrig sinande källa av tre goda öl, medan den fjärde tanken fylls med olika öl allt eftersom säsong och godtycke.
Så vad ska tankarna innehålla? Vad ska bryggeriet satsa på? Passa på och tyck till! Kommentera och förklara!
Tjena Johan!
SvaraRaderaSka bli en ära av att få njuta av era öl på krogen!
Träffade på Andreasson på Harrys ikväll och då kom ölbryggningen upp på tal.
En ljus lageröl bör naturligtvis ingå i standardutbudet. En ny trend är de välhumlade lagerölen med stor och tydlig arom av amerikansk humle. Jag skulle dock vilja föreslå en av de klassiska typerna. Vad sägs om en stram, torr och besk nordtysk pilsner, en tjeckisk dito med klassisk smörkolaton eller en mjukt maltig helles?
SvaraRaderaSen borde en riktig porter också ingå – mjukt chokladig sak, där de brända och rostade inslagen inte är helt dominerande. De flesta av dagens portrar är i min smak alldeles för brända.
Slutligen skulle jag gärna se en gueuze i sortimentet, men det är väl inte att tänka på, eller?
Ett ljust lageröl i standardutbudet är givet!,
SvaraRaderahttp://www.systembolaget.se/NR/rdonlyres/2F2B36F3-7F59-47B9-9E46-0ADFBEFB5137/0/20091004.pdf
(read it and weep!)
Instämmer vidare helt med att en riktig porter är ett måste, sedan är det mer öppet. Det mest naturliga hade förståss varit att brygga en ale, men det gör ju alla nuförtiden, så hur roligt är det egentligen?
I den tredje tanken kanske man kan ge sig på något lite alkoholstarkare, en vällagrad bock?
…eller en Gueuze, varför inte?
Kanske är lite svårsmält så här initialt dock! Kan snarare vara något för den fjärde kranen som skulle kunna vara lite med säsongsbetonad med jul/påsköl, sommarvete etc.
OK - en lager och en porter.
SvaraRaderaTredje kranen?
Som du säger är det kanske mest naturligt med en engelsk/amerikansk ale, men lite för mainstream möjligen? Ska man tänka kommersiellt så tror jag dock att en ale med tydlig och aromatisk humlearom är mycket gångbar, även om det finns många konkurrenter i den stilen.
Kanske en hybrid - belgisk wit med amerikansk humle?
Själv är jag inte så såld på bock. Tycker att de ofta blir för sötsliskiga pga av alkoholhalten.
Hur skulle det vara med något belgiskt, en ljus ale i enkeltrappist-stil eller en dubbel?
Det finns så mycket gott ...
En belgare är ju en strålande idé!
SvaraRaderaEn ljus lager håller jag med om. Belgisk ljus enkeltrappist är också en bra idé att fundera på. En porter får det också bli, öl som man kan nischa lite grann och ta bättre betalt för. Gueuze blir det inte tal om, det känns vanskligt med spontanjästa öl i bryggeriet! Själv har jag funderat på mörk lager så som schwarzbier, kanske något som kan passa som en nykomling till nästa höst? Belgisk wit med amerikansk humle låter som ett både kul och gott sommaröl. Har du provat nåt sådant? Peter Högström sprang runt med en hybrid-wit som hette TuttiFjutti på senaste SM i hembryggd öl. Den var inte dum, men ännu bättre var den wit han tog hem SM-bucklan med som jag också hade förmånen att få smaka. Den var enbart humlad med Riwaka, och diskret kryddad med koriander, stjärnanis, svartpeppar och pomerans.
SvaraRaderaNågot som det känns som att det saknas bland svenska mikro-bryggerier är belgiska öltyper. Strömsholm gör väll en del sånt men sen är det tunn-sått så jag skulle tycka att det vore skoj med belgisk öl. En dubbel kanske? Eller Blonde?
SvaraRaderaEn humlig ale går ju alltid hem bland folk som gillar öl. Personligen föredrar jag den amerikanska typen.
Eller en veteöl till våren kanske? Men då tycker jag den ska ha stor kropp och mycket smak. En del veteöl blir lätt för blaskiga och menlösa, så att man lika gärna kan dricka en blask-lager.
Måste säga att det låter kul med ett nytt bryggeri. Vad ni än brygger så lovar jag att dricka det om jag får tag på det. Kanske t.o.m. dyker upp i Kalmar nån gång.
Ljus kinesisk lager typ Tsing Tao.
SvaraRadera/Majoritetsägare Fanerdun
Hej!
SvaraRaderaFörslag på öl att brygga!
En ljus lager i tjeckisk anda är aldrig fel!
porter? varför inte, men gärna med inslag av av lite "nytänkande" i amrerikansk stil med cascade etc.
En mustig dubbelbelgare är inte heller fel.
Ingvar
Tjeckisk lager.
SvaraRaderaAmerikansk ale (blommig tallskog men inte för besk).
Belgiskt ljus ale.
Sen belgisk quadrupel, porter, veteöl med amerikansk humle och annat kul i fjärde tanken. :D